Zo leert u een sollicitant echt kennen!

De zoektocht naar een nieuwe medewerker neemt veel tijd in beslag. De vacaturetekst en het uitzetten van de vacature, het doorspitten van alle sollicitaties en cv’s om te bepalen wie er op gesprek mag komen, het voeren van de gesprekken zelf en het inwerken van de gekozen kandidaat. Maar wat als dan toch blijkt dat deze kandidaat niet binnen het team past, of niet de eigenschappen bezit die u graag zou zien? Dan is er veel tijd verloren gegaan en kunt u weer helemaal opnieuw beginnen met uw zoektocht. Maar lees vooral verder, het kan ook anders. Zo leert u een sollicitant echt kennen.

Het “standaard” sollicitatiegesprek

Veel sollicitatiegesprekken zijn eigenlijk maar standaard. Er wordt bijna een script afgewerkt, dat voor de meeste ondernemingen herkenbaar is. Er worden standaard zaken besproken, zoals het werkverleden en opgedane ervaringen, competenties en motivatie. En er worden standaard vragen gesteld, zoals “Wat zijn jouw sterke/zwakke punten?” of “Waarom zou jij de meest geschikte kandidaat voor deze functie zijn?”. Allemaal goed om te weten natuurlijk. Maar verreweg de meeste sollicitanten kennen deze vragen en bereiden de antwoorden op deze vragen dan ook netjes voor.

Zeker niet verkeerd, maar zou het niet beter zijn om een sollicitant wat dieper te leren Zo leert u een sollicitant echt kennenkennen? Lok iemand eens uit zijn of haar schulp door een (zeer) onverwachte vraag te stellen.

Leer een sollicitant echt kennen

Om het sollicitatiegesprek een boost te geven en iemand nóg beter te leren kennen, kunt u er ook eens aan denken een heel vreemde vraag te stellen. Zo kunt u bijvoorbeeld de creativiteit of het improvisatievermogen van iemand testen.

Vacature- en wervingsite Glassdoor deed in 2016 onderzoek in diverse landen en verzamelde de meest vreemde vragen die daadwerkelijk gesteld zijn tijdens sollicitatiegesprekken. Ter inspiratie, hierbij een greep uit deze vreemde/uitdagende vragen:

 • “Hoeveel manieren kun je bedenken om een naald in een hooiberg te vinden?”
 • “Waar zou je 10 miljoen euro in investeren en waarom?”
 • “Waarom zijn putdeksels rond?”
 • “Hoeveel ping-pong ballen passen er in een middelgrote auto?”
 • “Zou je liever tegen één eend ter grootte van een paard vechten of tegen 100 paarden ter grootte van een eend?”
 • “Hoe zou jij hete chocolademelk verkopen in Florida?”
 • “Als je 2000 dollar had, hoe zou jij dat bedrag verdubbelen in 24 uur?”
 • “Als je nog maar 24 uur op de planeet aarde had, hoe zou je die doorbrengen?”
 • “Voel jij je ooit als een plastic zak?”
 • “Als de chocoladereep Mars een persoon zou zijn, wie zou het dan zijn?”
 • “Als er 3 mensen in één kamer zijn, wat is de kans dat ten minste twee mensen zijn geboren op dezelfde dag van de week?”
 • “Welk toverpoeder zou je willen hebben?”
 • “Hoe krijg je een olifant in een vriezer?”

Hoewel dit een goede manier is om iemand dieper te “testen”, is het natuurlijk niet de bedoeling iemand gewoonweg voor het blok te zetten. Kies uw “vreemde vraag” dus wel bewust en zorg dat deze een doel dient. Dat het antwoord u ook daadwerkelijk iets kan leren over de kandidaat.

Succes met de gesprekken!

En kunt u wel wat hulp gebruiken, bijvoorbeeld middels een assessment? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op


Gerelateerde blogs

Mobiel solliciteren populairAdvisering over goed werkgeverschapAssessment.

.

.

.

.

.

.

Delen:Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *