Tips voor een goede sollicitatiebrief

 

Al zijn er tegenwoordig diverse manieren van solliciteren, verreweg de meeste bedrijven vragen nog om een sollicitatiebrief met cv. Een filmpje om je te presenteren of een ander soort grappige presentatie kan een leuke aanvulling zijn voor sommige functies of branches. Denk bijvoorbeeld aan een filmmaker, of bij het solliciteren naar een grafische functie. Maar in de meeste gevallen zul je toch echt die brief moeten gaan schrijven. En het hoeft niet moeilijk te zijn. Wij inspireren je graag met onderstaande tips!

Het zijn jouw woorden…

Maak het niet moeilijker dan het is, en doe je niet (heel) anders voor dan je bent. Kies een schrijfstijl die bij je past. Gebruik woorden die je normaal ook gebruikt. De sollicitatiebrief schept een verwachting bij de ontvanger: hij of zij vormt zich een beeld over wie jij bent. Wanneer de brief ervoor zorgt dat je op gesprek mag komen, is het belangrijk dat men dezelfde herkenbaarheid ervaart over wie jij bent.

Stel dat je brief niet overeenkomt met wie jij bent, kan men zich gaan afvragen of je de brief wel zelf geschreven hebt. Het goede gevoel dat ze bij je hadden, wat aanleiding gaf je überhaupt uit te nodigen, kan dan al snel verdwijnen. Natuurlijk let je goed op je spelling en zinsbouw, maar doe je niet anders voor dan je bent en blijf authentiek.

…maar het is hun bedrijf

In de brief laat je doorschemeren wie je bent, maar je moet wel rekening houden met het bedrijf waar je solliciteert of de functie die je graag wilt bekleden. Men zoekt iemand die de functie goed kan vervullen, maar die ook goed binnen het bedrijf/team zelf past. Probeer dus te achterhalen wat de bedrijfscultuur is: heerst er onderling intern een formele of informele sfeer en hoe treedt het bedrijf naar buiten (wordt er gebruik gemaakt van een formele of wat meer informele communicatie naar de buitenwereld toe)? Als je hier alvast op kunt inspelen tijdens het gesprek, heb je een goede stap voor.

Een sollicitatiebrief voor een administratieve functie bij een bouwbedrijf zal natuurlijk ook anders zijn dan een sollicitatie naar dezelfde functie bij een accountantskantoor. Bij dat laatste mag de brief bijvoorbeeld wel wat officiëler van toon zijn. Maar ook hier geldt: maak korte, duidelijke zinnen en probeer vaktaal of duur taalgebruik zoveel mogelijk te voorkomen.

Vooral belangrijk: de juiste motivatie

In een sollicitatiebrief geef je natuurlijk ook aan waarom je nu juist op deze vacature en binnen dit bedrijf solliciteert. Besteed hier extra aandacht aan, dit is een erg belangrijk onderdeel van de sollicitatiebrief! Je motivatie moet duidelijk maken dat je serieus geïnteresseerd bent (en niet solliciteert omdat je bijvoorbeeld een sollicitatieplicht hebt). Ook moet uit de motivatie duidelijk blijken waarom jij dé geschikte kandidaat bent voor de functie. Neem hier dus goed de tijd voor.Sollicitatiebrief

Aan wie moet je de sollicitatiebrief richten?

Probeer altijd om je brief aan een persoon te richten (en dan natuurlijk wel de goede persoon). Staat er geen naam in de vacature of heb je op een andere manier kennis genomen van een vrijgekomen functie? Doe dan toch altijd je best eerst te achterhalen aan wie je de brief binnen dat bedrijf het beste kunt richten.

Misschien kun je op LinkedIn achterhalen wie de HR- of personeelsmanager is of dat er misschien mensen zijn in je netwerk die contacten hebben binnen het bedrijf waar je wilt solliciteren. Bij een kleine organisatie, waar je niet kunt achterhalen wie zich bezighoudt met P&O, kun je de brief ook richten aan de directeur of manager.

Keep track

Vergeet niet om een kopie van je sollicitatiebrief te bewaren, samen met de advertentie/vacature of een notitie hoe je bij de vacature gekomen bent. Natuurlijk is dit belangrijk als je een sollicitatieplicht hebt, maar zeker ook als je die niet hebt. Word je uitgenodigd voor een gesprek, dan kun je namelijk makkelijk terugzien wat er in de advertentie/vacature gevraagd werd en wat jij geschreven hebt om uitgenodigd te worden.

Open sollicitatiebrief

Bovenstaande tips gelden natuurlijk ook voor een open sollicitatie. Sluit jouw profiel goed aan bij het bedrijf dan biedt ook een open sollicitatie een reële kans op succes. Sluit jouw profiel niet goed aan bij de organisatie? Dan schiet je eigenlijk met hagel en is de kans klein dat je er een baan aangeboden krijgt.

Omdat je geen vacaturetekst hebt om op af te gaan, is het nog belangrijker je zo goed mogelijk te informeren over het bedrijf: de cultuur, organisatiestructuur, functies, e.d. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf zelf en doe je uiterste best een contactpersoon te achterhalen. Dat helpt jou in je voorbereiding en het schrijven van de sollicitatiebrief én het laat bij het bedrijf een goede indruk achter.

Heel veel succes met je sollicitatie! En als je hulp nodig hebt, twijfel dan niet en neem eens vrijblijvend contact met ons op.


Gerelateerde blogs

Gouden tips voor je sollicitatiegesprek Op zoek naar een baan - Zet je netwerk inJe eigen jobhunting trajectMeest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.Blijf inzetbaar.

.

.

.

.

.

.

.

.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Delen:Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *