Krijg meer grip door stress te verminderen

Wat een tegenstelling: Nederland staat al jaren in de top van de meest depressieve landen ter wereld…maar aan de andere kant schijnen we ook één van de gelukkigste landen te zijn. Bijna 90% van onze landgenoten zegt gelukkig te zijn. Echter is er vorig jaar een record aan recepten voor antidepressiva uitgeschreven!

Slechts 12% van de werkende bevolking geeft aan bezieling te voelen in hun baan of voor hun werkgever. En zonder bezieling wordt het moeilijk om met plezier naar het werk te gaan. Je krijgt het gevoel grip op je situatie te verliezen.

Stress is een grote boosdoener

Het feit dat iemand geen bezieling voelt voor het werk of de werkgever kan natuurlijk duiden op een behoefte aan verandering. Stress kan in veel gevallen een oorzaak zijn, maar ook een gevolg. Het is een goed idee om de oorzaak van stress aan te pakken, maar soms is het niet zo simpel. Soms is stress niet te vermijden. In dat geval is het belangrijk om te leren gaan met stress en dit tot een minimum te beperken.

We geven je graag wat tips

Om je te helpen stress te verminderen, of er in ieder geval beter mee om te kunnen gaan, geven we je graag een zetje in de goede richting:

Vervang negatieve gedachten door positieve gedachten

We nemen onze gedachten doorgaans erg serieus en beschouwen dit als de werkelijkheid. Terwijl gedachten ook maar gewoon gedachten zijn. Negatieve gedachten kunnen je in een negatieve flow brengen, waardoor je het uitzicht verliest. Aspecten van je leven, zoals werk, voelen daardoor niet prettig meer aan en je verliest je bezieling.

Stress verminderen

Realiseer je dus goed dat je gedachten je beïnvloeden. En als je je dat realiseert; weet dan ook dat je controle kunt krijgen over je gedachten. Het zal niet zomaar vanzelf gaan, maar maak er een prioriteit van om je gedachten positief in te richten. Praat jezelf niets negatiefs aan, maar focus je juist op de positieve kanten en behoed jezelf ervoor te verzwelgen in negativiteit. Op deze manier gaan je gedachten langzaam maar zeker de positieve kant op, je komt beter in je leven te staan en zal meer rust ervaren.

Neem beslissingen bewust en vanuit rust

Probeer je beslissingen meer bewust te overwegen. Kijk wat je gevoel en intuïtie aangeeft en neem even de tijd om de consequenties te overzien. Zo zal de kwaliteit van je beslissingen toenemen. En dat is belangrijk, deze bepalen immers je toekomst. Waarop je besluit te focussen, welke betekenis je aan een beslissing geeft en wat je daadwerkelijk besluit te doen leiden je naar je toekomstige bestemming.

Als je beslissingen neemt vanuit druk of stress, zal de kwaliteit van die beslissingen niet heel hoog zijn. Probeer daarom regelmatig even je tempo te vertragen, zowel in je handelingen als in je brein. Stel jezelf bewust de vragen: Hoe staat het met mijn bezieling?, Ben ik in balans?, Hoe staat het met mijn energieniveau? Ben ik al toegekomen aan wat echt belangrijk voor me is? Wanneer je op (een van) deze vragen een negatief antwoord moet geven, stuur de situatie dan bewust bij en probeer te komen tot de positieve antwoorden op deze vragen.

Maak je leven zelf leuk(er)

Gegeven, we hebben niet altijd alles zelf in de hand en er treden nu eenmaal soms situaties op die gewoonweg moeilijk of pijnlijk zijn. Maar veel van het geluk in je leven heb je zelf in de hand. Uitgaan van het positieve en je ook positief opstellen (naar jezelf en naar buiten toe) brengt je al een stap in de goede richting. Maar je kunt meer doen dan dat. Neem bijvoorbeeld iedere dag de tijd om iets te doen waar je blij van wordt. Voor de een is dat ontspannen een bad nemen of een boek lezen, voor de ander kan dat een goed gesprek of gezelligheid met vrienden/familie zijn. Maar ook zo iets simpels als een ander een compliment geven waar hij/zij van gaat stralen, of een spontane knuffel uitdelen, kan zorgen voor kleine geluksmomentjes. Die geluksmomentjes heb je nodig om je leven leuker te maken.

Dit zijn natuurlijk slechts een aantal tips om (de invloed van) stress te verminderen en meer grip te krijgen op je leven. Welke tips hebben jullie nog meer? We horen het graag!


Gerelateerde blogs

Toenemende werk stressVoorkom vakantiestress bij medewerkers.

.

.

.

.

.

.

Delen:Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *