Intern solliciteren, maakt dat het makkelijker?

Je werkt bij een leuk bedrijf. Er heerst een cultuur waar jij je in thuis voelt en je staat achter het product of de dienst die jullie aanbieden. Maar toch kriebelt het ergens. Je bent toe aan een nieuwe uitdaging! Een nieuwe functie, nieuwe werkzaamheden, of misschien wel meer verantwoording. En dan komt net die ene functie vrij waar jij jezelf wel ziet zitten. En je besluit: je gaat intern solliciteren.

Moet een makkie zijn toch? Want de werkgever kent jou en je kwaliteiten immers. Maar is dat wel zo? Heb je een streepje voor bij intern solliciteren? Nee, zeker niet altijd. Buiten het feit dat je werkgever jou al kent, melden zich tegenwoordig een overvloed aan nieuwe (net zo geschikte, of misschien wel beter geschikte) kandidaten.

Tips bij intern solliciteren

Ook bij intern solliciteren moet je ‘vechten’ voor een baan. Je kunt er niet van uitgaan dat je die baan zomaar krijgt. Daarom, wat waardevolle tips:

Intern solliciteren is ook solliciteren

Een interne sollicitatie dien je net zo serieus aan Intern solliciterente pakken als een externe sollicitatie. Controleer of je CV up-to-date is en de meest recente informatie bevat. En is het visuele effect nog van deze tijd, of kan de lay-out ook een update gebruiken? Schrijf vervolgens een goede, en op het bedrijf en de functie afgestemde, motivatie. Probeer ook aanbevelingen te krijgen van collega’s die jouw kwaliteiten kennen en achter je eventuele nieuwe aanstelling staan.

Benader, als dat kan, ook de collega’s die de functie nu uitoefenen. Vraag naar hun ervaringen in de functie en of ze advies voor je hebben. Zorg er wel voor dat je ze niet benaderd als concurrent, maar als collega.

Wees open en eerlijk

Maak van intern solliciteren geen geheim. Benader bijvoorbeeld de HR manager en laat hem of haar weten dat je van plan bent op die interne functie te solliciteren. Natuurlijk is je kennis over het bedrijf een pré, maar ben je wel geschikt voor juist die functie? Samen kun je de eisen bekijken en bepalen wat je kansen zijn. Tegelijkertijd kun je de HR manager al een beetje overtuigen dat jij uitermate geschikt bent.

Zorg er ook voor dat je (direct) leidinggevende zich niet gepasseerd voelt. Wees open en eerlijk. Vertel waarom jij graag van functie zou wisselen. Geef aan dat je bijvoorbeeld meer ervaring wilt opdoen of dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging maar graag bij dit bedrijf blijft werken. Laat het niet overkomen alsof je je huidige functie niet leuk vindt. Op deze manier kun je je leidinggevende ook om steun vragen. En vergeet hem of haar dan natuurlijk niet uitgebreid te bedanken voor de hulp.

Ook intern moet je je kunnen onderscheiden

Volg alle stappen die je ook bij een externe sollicitatie zou volgen. Zorg dus voor een goede voorbereiding! Kijk bijvoorbeeld nog eens naar onze tips voor een goede sollicitatiebrief. En neem ook nog eens onze gouden tips voor een sollicitatiegesprek door. Zoals gezegd kun je er niet zomaar van uitgaan dat je die baan krijgt, dus: zet je beste beentje voor!

En ook je reactie op de uitslag is belangrijk voor de toekomst. Ben jij de gelukkige en krijg je de baan? Vergeet dan niet iedereen die je geholpen heeft uitgebreid te bedanken, zeker je leidinggevende of de HR manager. Ben je het toch niet geworden? Ga dan niet bij de pakken neerzitten, maar blijf even gemotiveerd in je huidige functie werken. Zie een afwijzing niet als een nederlaag. Het is immers een rijke ervaring geweest. Ontvang de nieuwe collega, die de baan wel heeft gekregen, daarom net zo warm als je andere collega’s. Probeer wel zo goed mogelijk te achterhalen waarom je bent afgewezen. Hier kun je voor de toekomst namelijk veel van leren. Er zal ongetwijfeld nog een nieuwe kans komen!


Gerelateerde blogs

Mobiel solliciteren populairGouden tips voor je sollicitatiegesprekTips voor een goede sollicitatiebriefOp zoek naar een baan - Zet je netwerk inJe eigen jobhunting trajectMeest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

.

.

.

.

.

.

.

.

Delen:Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *