Gouden tips voor je sollicitatiegesprek

.

Hoewel het langzaam beter gaat met de werkloosheid in Nederland is nog steeds zo’n 6,5% van de beroepsbevolking werkloos (CBS, januari 2016). Dat zijn ongeveer 574.000 werklozen! Op veel vacatures komen dan ook tientallen, zo niet meer dan honderd sollicitaties binnen. Wil je een degelijke kans maken om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Dan moet je op een positieve wijze opvallen tussen al die andere sollicitanten.

Dit begint natuurlijk al bij het eerste contact: de sollicitatiebrief. Lees daarom ook nog even ons voorgaande blog “Tips voor een goede sollicitatiebrief”.

Je mag op sollicitatiegesprek komen

Yes! Je schriftelijke sollicitatie heeft je een uitnodiging voor een gesprek opgeleverd! Maar als je denkt dat je er nu bent…dan heb je het mis. Nu begint het pas echt. Je krijgt nu de kans om je persoonlijk zo te profileren dat de werkgever niet meer om je heen kan.

Als het goed is heb je tijdens het schrijven van de sollicitatiebrief al het nodige voorwerk gedaan. Je hebt je verdiept in de functie en de organisatie die de vacature heeft uitstaan. En kennelijk heb je dat ook goed gedaan, getuige de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek. Om van dit gesprek een succes te maken, ga je de diepte in. Je zorgt dat je optimaal bent voorbereid om een verpletterende indruk achter te laten. En daar gaan de volgende tips je zeker mee verder helpen!

Barks gouden tips voor de sollicitant

Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

 • Bereid ieder contact met de organisatie zorgvuldig voor. Je wilt niet alleen tijdens het officiële sollicitatiegesprek een goede indruk maken, maar ook al tijdens voorgaand schriftelijk of telefonisch contact. Laat niets aan het toeval over!
 • Zorg dat je een nog betere kennis opdoet van de functie, de organisatie zelf en de branche waarin deze organisatie opereert. Maak dus een verdieping van wat je al hebt uitgezocht voordat je de sollicitatiebrief schreef.
 • Inventariseer zo goed mogelijk wat het bedrijf nu precies zoekt in de kandidaat. Denk daarbij niet alleen aan de functie-eisen (wat moet je kunnen), maar probeer ook te achterhalen naar welke persoonlijkheid zij op zoek zijn. Misschien ken je wel iemand die daar werkt of gewerkt heeft, of op een andere manier bekend is met de organisatie. Een dergelijk persoon kan je natuurlijk heel wat vertellen over de bedrijfscultuur en daar kun jij een enorm voordeel mee behalen.
 • Probeer te achterhalen (als dat niet aangegeven wordt) wie je gesprekspartner zal zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Kijk eens of je iets kunt vinden over hem of haar, via internet en social media. Wellicht hebben jullie een gedeelde hobby, of ontdek je iets anders dat een zogenaamde ‘band’ kan smeden.
 • Besteed voldoende aandacht aan je presentatie en vergeet daarbij niet rekening te houden met wat de organisatie zoekt in de kandidaat. Zorg niet alleen dat je kennis (over de functie/werkzaamheden en de organisatie) toereikend is, maar besteed ook aandacht aan je uiterlijke presentatie. De eerste indruk is immers binnen een aantal seconden al bepaald.

Sollicitatiegesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek

 • Een prettig begin van het gesprek zorgt alvast voor een positieve toon. Zorg dan ook dat je wat “small talk” bedacht hebt om de communicatie te openen. In dit geval is het erg handig om te weten wie er tijdens het gesprek tegenover je zit.
 • Zorg dat je ongeveer evenveel praat als dat je luistert. Geef de ander voldoende ruimte om vragen te stellen of informatie te geven. Maar waak ervoor dat je passief overkomt.
 • Zorg dat je vlot in staat bent om te vertellen waarom jij geschikt bent voor de functie. Verwoord je kwaliteiten helder en zakelijk. Het helpt vaak om je kwaliteiten te ondersteunen aan de hand van voorbeelden. Zorg dat je duidelijk onder woorden kunt brengen wat je ambities en plannen zijn.
 • Denk na voordat je antwoordt en geef positieve antwoorden. Dit houdt het gesprek open. Praat op positieve en respectvolle wijze over jezelf, de organisatie en functie, en over anderen (bijvoorbeeld vorige werkgevers). Maar wees wel altijd eerlijk ten opzichte van jezelf, graaf geen kuil voor jezelf door onwaarheden te vertellen. Probeer echter minder positieve eigenschappen en/of minder succesvolle ervaringen zo positief mogelijk te verwoorden.
 • Hou je aandacht bij het gesprek en degene die het gesprek met je voert. Luister kritisch naar informatie die gegeven wordt en vragen die gesteld worden: wat wil hij/zij horen? Probeer zo aansluiting te vinden bij wat je gesprekspartner essentieel vindt. Kijk je gesprekspartner aan tijdens het luisteren en spreken. Op deze manier ben je alert op non-verbale communicatie en kun je ook daarop adequaat reageren.
 • Probeer een balans te vinden waarbij je laat zien dat je de ideale kandidaat bent, zonder wanhopig over te komen. Wees dus ook bij een (ogenschijnlijk) aanbod niet al te gretig. Zoek het midden op tussen ‘enthousiasme’ en ‘gereserveerd’, dan zit je goed.

Zorg dat je onze website en social media (Facebook, LinkedIn en Twitter) goed in de gaten houdt. De komende tijd gaan we in onze blogs namelijk nog wat verder in op het sollicitatiegesprek. En dan niet alleen vanuit het perspectief van de sollicitant, maar ook vanuit het perspectief van een werkgever. Ook daar kun jij als werkzoekende namelijk veel van leren.

Heel veel succes met je sollicitatie! En je weet het: als je hulp nodig hebt, neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.


Gerelateerde blogs

Tips voor een goede sollicitatiebriefOp zoek naar een baan - Zet je netwerk inBlijf inzetbaarJe eigen jobhunting trajectMeest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

.

.

.

.

.

.

.

.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Delen:Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *